© 2019 by Mippi Vuorikoski

​. Proudly created with Wix.com

mippi@philiavalmennus.com

  • Mippi

Näin hyödynnän eteerisiä öljyjä arjessa

*postaus sisältää adlinkin TwistBe -myymälän tuotteisiin


Famullani oli aina kylpyhuoneessaan Tea Tree -öljy. Haistelin sen voimakasta aromia kylässä käydessäni, aivan kuten haistelin hänen lukuisia hajuvesiään. Famu oli ensimmäiseltä ammatiltaan kosmetologi ja loppuun asti kiinnostunut kosmetiikasta, luonnonlääkinnästä ja terveellisestä ravinnosta. Koen todella perineeni häneltä todella monta niistä elementeistä, jotka ovat omassa arjessani nykyään tärkeitä. Tea Tree -öljyn perusteella en todellakaan olisi osannut ennustaa, että parikymmentä vuotta myöhemmin hänen hyllyllään ja hippimyymälöissä näkemäni pienet mysteeripurnukat olisivat niin iso osa omaa arkeani, hyvinvointiani ja jopa vastaanottotyötäni.

Kerron tässä (laaaaajassa) postauksessa muutaman perusfaktan eteerisistä öljyistä sekä siitä, miten käytän niitä itse. Lopussa annan vinkkejä siihen, että minkälaisia eri vaihtoehtoja on jos haluaa aloittaa tutustumaan öljyihin ja niiden hyvinvointivaikutuksiin itse. Näistä tulee tosi paljon kyselyitä ja kiinnostusta on, joten halusin kirjoittaa k a t t a v a n infopaketin - aiot sitten hyödyntää öljyjä itse tai myös vastaanottotyössäsi. Mutta lähdetään liikkeelle perustasta!


Mitä eteeriset öljyt ovat?


Eteerisiä öljyjä saadaan eri kasvien eri osista - juurista, hedelmistä, kukkien terälehdistä, lehdistä yms. Eteerinen öljy voi ajatella olevan kasvin "elämän nektari", joka esim. suojelee kasvia erittäen ainesosia, jotka taistelevat bakteereita, sieniä, tuholaisia tai muita tuhoavia elementtejä vastaan. Uskomatonta kyllä, kasvien eteeriset öljyt ovat myös tapa kommunikoida. Kasvi, esimerkiksi kukka, voi kommunikoida tuoksunsa avulla esim. mehiläiselle, että tuleppa nauttimaan mettä minusta. Kasvi voi myös vapauttaa eteerisiä öljyjänsä ilmaan varoittaakseen muita kasveja tuholaisista. Aika uskomatonta, eikö? On myös todennäköisesti satoja vaikutusmekanismeja, joista emme edes tiedä. Luonto on ihmeellisen viisas ja strateginen toimissansa.


Ja, kuten kaikki tietävät, eläimet ja ihmiset ovat aina hyödyntäneet kasveja niiden lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. Ihmiset ovat myös hyödyntäneet tuoksuvia kasveja ihonhoidossa ja parfyymeina. Jo hyvin varhaisessa vaiheessa hyvältä tuoksumisesta tuli statussymboli, merkki vauraudesta. Meni piiiitkä aika ennen kuin alettiin kehittämään synteettisiä tuoksuaineita.


Eteerisiä öljyjä valmistetaan esimerkiksi tislaamalla, höyryttämällä tai vaikka kylmäpuristamalla kasvia, jolloin jäljelle jää öljy. Puhtaimmat eteeriset öljyt ovat paljon tehokkaampia kuin kasvit, joista ne eristetään! Asian voi ajatella niin, että kyllä, sitruunan kuoressa on jo sellaisenaan vahva ja ihana aromi ja tiedetään, että siinä on vaikka mitä vaikuttavia ainesosia. Kun kuoresta tislataan eteerinen öljy, on vaikuttavien aineiden määrä seoksen tiiviyden vuoksi satoja ellei tuhansia kertoja suurempi ja SIKSI eteerisiä öljyjä käytetään niin pieni määrä kerralla - jo yksi pieni tippa riittää pitkälle!


Miten öljyjä käytetään ja mitä eroja vaikutuksissa eri käyttötavat tarjoavat?


Tyypillisimmin eteerisiä öljyjä käytetään suoraan iholle, yleensä kasviöljyyn (kookos, oliivi, manteli, jojoba...) laimennettuna tai ilmaan diffusoituna. Muistatko, kun yllä puhuttiin siitä, että eteeriset öljyt ovat kommunikaatiota? Samoin öljyjen vaikuttavat aineet kommunikoivat ihmisen solujen ja hermojärjestelmän (mm. muisti, tunne-elämä) kanssa! Kaikki on kommunikaatiota! Eteeristen öljyjen molekyylit ovat niin uskomattoman pieniä, että ne pääsevät matkaamaan elimistössä hyvin nopeasti. Jonkun arvioin mukaan kestää vain pari minuuttia siitä, että eteerisen öljyn vaikuttavat aineet pääsevät matkaamaan verenkiertoomme (esim. jalkapohjiin tai ranteisiin levityksen jälkeen).


Miksi tuoksut ja tunteet ovat niin vahva combo?


Tuoksu on aisteistamme ainoa, joka ikään kuin iskee suoraan aivojemme limbiseen jäjestelmään, joka vastaa ei-tahdonalaisesta tunteiden käsittelystä, muistiprosesseista ja esimerkiksi stressinkäsittelystä. Koin itse tästä todella vahvan esimerkin pari viikkoa sitten, kun autolla kotiin ajaessa alkoi hiipimään pieni iltaespresson mukanaantuoma paniikkikohtaus. Itselle tällaiset kohtaukset ovat usein todella fyysisiä. Todella ahdistavia ja huomiota muista asioista vieviä. Kaivoin taskusta lemppari öljyrollerini ja sipaisin sitä rintakehään, siitä tuoksu nousee nopeimmin nenääni ja rintakehän alue on muutenkin hyvä paikka huomioida mahdollisessa paniikkikohtauksessa (tai ahdistuksessa!). Muutama minuutti, ja kohtaukseen liittyvät hengenahdistus, pahoinvointi, hikoilu yms yms olivat poissa! En ole aikaisemmin kokeillut eteerisiä öljyjä vastaavassa tilanteessa joten arvata saattaa, että olin sekä yllättynyt että tyytyväinen niiden tehosta.


Miten käytän öljyjä arjessa?


- Ensimmäisenä aamulla laitan diffuuseriin sekoituksen piparminttua, sitruunaa ja ehkä YL merkin Stress Away- tuoksua. Se auttaa hermostoa heräämään ja on ihana, piristävä ja rakas rituaali kahvinkeiton lomassa. Btw - oma kofeiinintarve on laskenut valtavasti kiitos eteeristen öljyjen stimuloivan vaikutuksen. Käsittämätön "sivubonus" sekin!


- Pidän AINA mukana joko öljypulloa tai itsetekemää öljyrolleria, usein useampaa, jotta voin päivän aikana lisätä jotain tiettyä eteeristä öljyä esim. rentouttamaan, piristämään tai auttamaan tunnesäätelyssä, esim. stressissä.


- Käytän vastaanotolla terapiatyön ja oman hyvinvoinnin tukena lähes aina diffuusoria ja erityisesti vastaanotolla käytän tutkitusti ja todetusti tunne-elämää sääteleviä, maadoittavia ja rauhoittavia öljyjä. Suosittelen TODELLA lämpimästi jokaista terapia- tai valmennustyötä tekevää kollegaa hankkimaan diffuuserin omalle vastaanotolle! Se on todella helppo, miellyttävä ja tehokas tapa vaikuttaa omaan ja asiakkaan kehomieleen siten, että se asia, mitä terapiassa yhdessä tavoitellaan, voisi mahdollistua. Itselläni oli öljyt mukana joulukuisessa MDMA-terapiassani ja ne toimivat tosi ihanana turvapeittona...no, myös matkustaessa ja hermoston huutaessa hoosiannaa erityisesti takaisinpäin tullessa.


- Jos jollakulla perheenjäsenellä on jokin vaiva, löytyy siihen takuulla aina jokin öljy kaapistani (ihan vitsiksi asti). Flunssakaudella käytän immuniteettia vahvistavaa öljyä normaalia enemmän sekä diffuuserissa että yöksi jalkapohjiin levitettynä, mahavaivoihin löytyy oma, samoin naarmuihin ja näppylöihin...Kuten sanottu, kasvit ovat OG lääkkeitä ihmiskunnalle ja eteeristen öljyjen ansiosta kasvien hyväätekevät ainesosat saa oman elimistön käyttöön tehokkaasti ja turvallisesti. Meillä ei ole ollut kukaan perheenjäsen kipeänä sen jälkeen, kun aloitin 4kk sitten aktiivisen eteeristen öljyjen käytön.


- Lisään eteerisiä öljyjä, mm. sitruunaa, sitruunaruohoa, piparminttua tai appelsiinia, itsetekemiini siivousaineisiin aina käsisaippuasta yleispuhdistusaineisiin. En ole vuosiin käyttänyt supertoksisia ja vesistölle haitallisia huuhteluaineita pyykkiä pestessä, mutta koska diggaan hyvistä ja raikkaista tuoksuista, lisään villapalloihin pari tippaa öljyä ja laitan ne pyykin joukossa kuivausrumpuun. Tiettyjä öljyjä (laventeli, frankincence) kannattaa kokeilla hajustamattomien luonnonkosmetiikkatuotteiden* sekaan tuomaan ihonhoidollista buustia esim. kosteusvoiteeseen. En myöskään enää käytä hajuvesiä, vaan teen hajusteeni eteerisistä öljyistä. Niistä löytyy kaikkea vaihtoehtoja aina työpäivätuoksuista tosi seksikkäisiin ja ultranaisellisiin tuoksuihin!


- En mene nukkumaan ilman rauhoittavaa öljyblendiä (esim. laventeli, seetripuu tai muut puutuoksut, appelsiini, frankincence, copaiba) . Joko laitan diffuuserin makkariin lapsen iltasadun ajaksi, joskus se pauhaa läpi yön nurkassa pienemmällä annosmäärällä ja asetuksella (juuri lapsen iän vuoksi) tai sitten pidän rauhoittavaa öljyseosta posottavaa diffuuseria


Mistä hankin öljyni?


Käytän itse tällä hetkellä Young Living -brändin öljyjä, koska se on itselleni helpoin tapa tilata, saada lisää tietoa öljyistä ja niiden käytöistä valtavan laajan osaamisverkoston kautta. Voin suositella merkkiä todella lämpimästi niiden laadun takia! Sanon myös aina kaikille, että en ole oikeastaan kovin merkkiuskoinen, ja siten valmis vaihtamaan merkkiä heti, kun parempi tulee kohdalle. Ei ole tähän mennessä tullut. Tykkään myös itse firmasta ja sen älyttömästä pay-back -systeemistä, joka palkitsee rahallisesti aika merkittävällä tavalla, jos tilaan esim. öljyt ja kotona käyttämäni kemikaalivapaat puhdistustuotteet ja muitakin arjessa käyttämiäni tuotteita sieltä. Ei huono. #tarkanmarkantyttö


HUOM! Olethan muuten tarkkana, jos hankit öljyjä esim. matkustellessa tai hyvinvointiliikkeistä. Mikään lakipykälä ei rajoita sitä, miten puhtaita öljyt ovat. "100% eteerinen öljy" väite ei välttämättä ole aina totta. Varo myös aina superedullisia eteerisiä öljyjä vaikka ne olisivatkin houkuttelevia hinnan puolesta!! Tuoksuöljy on myös eri asia kuin eteerinen öljy. Laadukas 100% eteerinen öljy on höyrytislattu hellästi suoraan kasvista, eikä siihen ole lisätty mitäään. Huonolaatuisilla öljyillä et välttämättä pilaa ihoasi tai terveyttäsi muutenkaan, mutta et myöskään koe positiivisia vaikutuksia terveydessäsi.


Halutessasi hankkia öljyjä itsellesi, voit kysellä minulta lisää tai logata itsesi suoraan Young Livingin jäseneksi tästä linkistä,valita itsellesi sopivan aloituspakkauksen tai jos haluat tutustua lajiin 1-2 öljyn avulla, voit tilata kauttani pari haluamaasi öljyä ja jatkaa myöhemmin aloituspakkauksella. Kaikki onnistuu! Vastaan mielelläni kysymyksiin jos sellaisia tulee, täällä, sähköpostitse tai Instagramin DM:n kautta.


Jäseneksi ruvetessasi saat sähköpostitse multa v a l t a v a n infopaketin öljyjen käytöstä sekä kaiken avun alkuunpääsemiseen, mitä ikinä sitten kaipaatkaan tai mihin vaivaan olet kiinnostunut öljyjä käyttämään.


JÄSENEKSI RYHTYMINEN EI TODELLAKAAN VELVOITA MIHINKÄÄN!! Kukaan ei painosta sinua ostamaan mitään, myymään mitään tai julistamaan öljyjen ilosanomaa (kuten itse teen, vapaavalintaisesti). 99.9% jäsenistä ostelee itsellensä öljyjä silloin tällöin ja nauttii niistä miten sitten nauttiikaan.


Tässä vielä linkki aloituspakkauksiin, jotka ovat taloudellisesti järkevin, helpoin ja käytännöllisin tapa tutustua eteerisiin öljyihin. Aloituspakkauksessa tulee kaikki mukana, laadukas diffuuseri, 12 (!) todella hyvää täysikokoista öljypulloa ja muutakin öljyihin liittyvää tuotetta ja samplea. Aloituspakkauksen hinta on jäsenenä alvin verran eli 24% edullisempi kuin suoraan ostaessa. Edelleen, kysele rohkeasti lisää, se ei velvoita mihinkään ja autan tosi mielelläni sinua alkuun.


Mippi

22 views