© 2019 by Mippi Vuorikoski

​. Proudly created with Wix.com

mippi@philiavalmennus.com

  • Mippi

Ferritiini 16 - mitäs nyt?Rankan synnytyksen jälkeen hemoglobiini droppasi huikeaan 70:en. Olo oli sen mukainen. Seuraavana päivänä saatu verensiirto kohensi oloa huikeasti. Vampyrismi oli mahtavaa vaikka tuntuikin aika hurjalta ajatukselta saada niin paljon jonkun toisen verta. Olin kyllä kiitollinen verenluovuttajalle ja varsinkin, koska oma veriryhmäni on se harvinaisin.


Lähes 2,5 vuotta myöhemmin. Pitkä imetys, IBS ja runsaiden menkkojen jälkeen iskevä "uupumuspäivä" yhdistettynä randomeihin hengästymis- ja voimattomuuskohtauksiin saivat epäilemään, että voisiko rauta-arvot olla jotenkin vinksallaan. Käytännössä tiesin, että näin varmaan on, mutta kävin tsekkaamassa hommat Puhti-palvelun kautta. Palvelu on huikea. Tämä ei ole yhteistyöpostaus, mutta voisi olla, koska juuri tällaisia kuluttajille helpoksi tehtyjä terveys- ja hyvinvointipalveluita maailma tarvitsee ihmisten ollessa enemmän ja enemmän valveutuneita oman hyvinvointinsa suhteen.


Viidelläkympillä sain jo seuraavaksi päiväksi itselleni sähköpostiin kattavan kuvan monista eri veriarvoista. Mitään muuta ihmeellistä arvoista ei löytynyt (vaikka viitearvoista voi olla montaa mieltä), mutta varastoraudat oli tosiaan melko pohjissa.


Olen tämän intuitiivisesti tiedostaen vetänyt Floradixia ja syönyt poikkeuksellisen paljon punaista lihaa omaan tottumukseen nähden, mutta nyt tarvitaan järeämmät aseet. Haluan saada ferritiinit nousemaan edes 10-20 pykälää ja se on proggis, joka kuulemma vaatii jonkun verran aikaa. Kaikki on kuitenkin kotiinpäin.


Ajattelin lähteä taistoon huomioimalla vielä paremmin stressitasot, vatsan hyvinvoinnin ja ruoan imeytymisestä huolehtimisen, vielä vähemmän kahvia voisi myös auttaa ja toki rautavalmisteet mahdollisimman hyvin käyttöön. Ruokavalion kannalta tilanne on aika hyvä, koska rakastan kaikkea tummanvihreää ja lisään sitä mielellään lautaselle enemmänkin. Haluan eettisistä ja ekologisista syistä syödä mahdollisimman kasvispainotteisesti, mutta ilmeisesti mun keho tarvitsee LIHAA.


Nyt käyttöön lähti kuitenkin seuraava trio:

- Nokkonen, kaikissa muodoissaan! (kuivattuna ja uutepuristeina)

- Solgarin Gentle Iron (40mg)

- C-vitamiinilisä (reippaat annokset puhdasta ascorbiinihappoa) sekä omenasiiderietikka veden sekaan


Näillä aloitin. Viikon verran kaikki sujui hyvin, mutta sitten iski sen luokan vatsaoireet, että olin ihan hirveissä tunnelmissa vuorokauden verran. Sen jälkeen en ole uskaltanut koskea Solgariin. Vatsan herkistyminen ei johtunut pelkästään raudasta vaan pienestä stressipiikistä, joka sitten yhdessä kahvin, huonon syömisen ja rautalisän kanssa räjäytti pankin. Närästi ihan viimeistä päivää. Harmittaa, mutta nyt täytyy vaan totutella valmisteeseen uudelleen. Nokkospillerit tuntuvat hellemmiltä, mutta rautaa niissä on vaan 20-40mg ja onkin vielä epävarmaa, että riittääkö se.


Seuraavaksi täytyy myös hyökätä runsaiden kuukautisten kimppuun verenvuotoa vähentävän lääkkeen avulla. Kuparikierukasta en nimittäin hevillä luovu, kiertojen seuraaminen tuntuu liian epävarmalta, koska emme toivo toista lasta ja sterilisaatio on vielä toistaiseksi liian lopullinen ratkaisu. Rautalisä voi kuitenkin olla ihan plus miinus nolla, jos jokaiset kuukautiset pitävät huolen siitä, että hukka on suurta.


Mielenkiintoista nähdä muutaman kuukauden päästä onko tilanne lähtenyt paranemaan ollenkaan. Uskon tosi vahvasti, että stressinhallinta on mitä suurimmassa roolissa myös tässä casessa. Siitä proggiksesta voi lukea halutessaan lisää Mitä opin stressistä ollessani stressitön -postauksesta. Pidän ajan tasalla ferritiinien suhteen, vinkkejä saa mielellään antaa!


Mippi

21 views